آداب و رسوم زنجانی ها در محرم
آداب و رسوم زنجانی ها در محرم
با نزدیک شدن به روزهای محرم فعالیتهای مذهبی شهرها و روستاها در ایران و کشورهای شیعهنشین رنگ و رونق خاصی گرفته و تکیهها و هیئتهای مذهبی برای مراسم روزهای محرم آماده میشوند.
دسته عزاداری زنجانی ها نیز از بینظیرترین دستههای عزاداری شیعیان در جهان است که نوای “حسین؛ لبیک لبیک”، ” آدن قربان ابوالفضل” در ایام محرم آسمان این شهر را فرا میگیرد.
با رزرو هتل های زنجان، از طریق رزرواسیون مسافر سلام برای بازدید از آداب و رسوم رنجانی ها در محرم آماده شوید.
با شنیدن نام محرم، اولین تصویری که در ذهنها از این کلمه درج میشود، مبارزه امام حسین علیه السلام و اهل بیت ایشان و یارانشان در صحرای کربلا میباشد.
جالب است که مراسم عزاداری در ماه محرم به صورت خودجوش سرتاسر ایران و بدون دخالت حکومت با نظم و شکوه خاصی برگزار میگردد.
اولین فردی که به مناسبت روز عاشورا در منزل خود در شهر کوفه مجلس یادبود و عزاداری برپا کرد، مختار ثقفی بود.
شهرها و استانهای مختلف ایران نیز، در ماه محرم برای مصیبتی که به خاندان امام حسین علیهالسلام و ایشان وارد شده است، مراسمهایی با آداب و رسوم خاص هر شهر برگزار میکنند. استان زنجان نیز، این مراسم را با قدمت دیرینه و منحصر بفرد خاص خود برگزار میکند.
محرم و سیاه پوشی زنجانی ها
یکی از آداب و رسوم زنجانی ها در ماه محرم، آمادهسازی مساجد و تکایا برای مراسم ماه محرم و چادرها و خیمهها برای اجرا تعزیه و روضهخوانی میباشد.
پوشش مردم از زن و مرد و پیر و جوان همه جامه سیاه میباشد تا جایی که بین فقیر و غنی تفاوتی احساس نمیشود و یکرنگی و یکدلی در ماه محرم بین زنجانیها موج میزند.
نذورات از آداب و رسوم زنجانی ها در ماه محرم
کثرت نذورات از سراسر جهان از جمله چندین هزار گوسفند اهدایی و قربانی کردن آنها پیشاپیش دستهها، صحنه جالبی را در حسینیه اعظم زنجانیها خلق میکند. تعداد این گوسفندهای نذری آنقدر زیاد است که میتوان حسینیه اعظم زنجان را دومین قربانگاه مسلمانان جهان پس از منا نامید!
پیراهن، دستمال و پارچه سیاه از نذرهای مجرب مردم زنجان میباشد.
در بین مردم زنجان ایام محرم به عنوان روزهای مخصوص خیرات و برآورده شدن حاجات شهرت دارد.
به همین دلیل در این روزها هر کس به اندازه وسع خود به اطعام نیازمندان میکوشد.
خرما، حلوا، آش و سمنو جهت طلب آمرزش برای رفتگان نیز در این روزها به نذورات زنجانی ها اضافه میشود.
از دیگر نذرهای زنجانی ها در ماه محرم میتوان به آب دادن، شربت دادن، سقایی و پختن آش امام زینالعابدین نیز اشاره کرد.
نذر شمع، سینه زدن، زنجیر زدن، خواندن زیارت عاشورا، ختم قرآن، روزه گرفتن نیز از دیگر این نذورات است.
همچنین زنجانی ها با انجام دادن خدماتی مانند پذیرایی، کفشداری و اسفند دود کردن در مساجد و تکایا نیز که با نذر و قصد قربت انجام میشود، تهیه مواد مورد نیاز دستهها از سازهایشان گرفته تا زنجیر و پرچم، دیگ، سینی، استکان و غیره به انجام نذورات خود میپردازند.
از دیگر عادات و رسوم زنجانیها در این ماه انجام امور عامالمنفعه از جمله پرداخت بدهی زندانیان، تهیه غذا و پوشاک برای خانوادههای نیازمند، میانجیگری در اختلافات خانوادگی و دوستانه به قصد قربت میباشد.
نذورات از آداب و رسوم زنجانی ها در محرم، مورد استقبال تمامی زنجانی ها قرار میگیرد.
دسته عزاداری زنجانی ها، بینظیرترین دسته عزاداری کشور
دستههای عزاداری زنجانی ها بسیار قدیمی با نامهای مختلفی میباشند که مشهورترین آنها دسته حسینیه اعظم میباشد.
از دیگر دستههای عزاداری میتوان به احمدیه، زینبیه، فاطمیه فیضیه و عباسیه (دسته چلچراغ) اشاره کرد.
دسته حسینیه اعظم زنجانی ها
بزرگترین دسته عزاداری سالار شهیدان، دسته حسینیه اعظم زنجانی ها در ایران میباشد که از نظر قربانی کردن، دومین قربانگاه جهان اسلام بعد از منا با هزاران راس قربانی میباشد. قدمت این حسینیه به حدود یک قرن پیش میرسد.
این دسته از عصر تاسوعا با نظم خاص و فریاد یا ابوالفضل حرکت خود را از محل حسینیه اعظم آغاز کرده و گام به گام یا حسین گویان مصیبتهای حضرت زینب را زمزمه میکنند.
بر سر و سینه میزنند و اشک ماتم میریزند و همزمان با اذان مغرب به امامزاده سید ابراهیم میرسند و نماز مغرب و عشا خود را در این آستان مقدس میخوانند.
در این دسته نه علمکشی میکنند و نه از زنجیرزنی و طبل دهل رایج در دستههای عزاداری خبری است.
شهرت این دسته به برکت توجهات خاص حضرت سیدالشهدا (ع) جهانی شده و سیل عاشقان حضرت در این دسته باشکوه، تجلی قدرت دین اسلام و الگویی از اتحاد امت اسلامی به خصوص شیعیان جهان میباشد.
دسته زینبیه نوای عاشقان حضرت زینب
دسته زینبیه زنجانی ها، هر ساله در 11 محرم به مناسبت شب سومین روز شهادت امام حسین علیهالسلام برپا شده و نیمی از جمعیت آن را بانوان تشکیل میدهند.
این دسته نیز شاهد نذورات فراوانی میباشد.
عزاداری دسته عباسیه (چلچراغ) زنجانی ها
هر ساله از جای جای استان زنجان و ایران برای شرکت در دسته چلچراغ زنجانی ها به خیل عاشقان حضرتش میپیوندند.
در این دسته فانوسهایی را به یاد 72 شهید کربلا و به یاد اسارت شیرزن دشت کربلا روشن کرده و چلچراغی را به عنوان نماد حجله عباس (ع) در جلو دسته به راه میبرند.
استقبال فراوانی از این دسته باشکوه انجام میگیرد.
شکوه و عظمت آداب و رسوم زنجانی ها در محرم، مسلمانان زیادی را از جای جای جهان و ایران در ده روز اول ماه محرم به خصوص هشتم محرم به زنجان میکشاند.
از هیئتهای به نام زنجان میتوان به هیئت رایتالحسین(ع)، هیئت فاطمیون، هیئت فاطمیه و هیئت محبین امام صادق (ع) اشاره نمود.
شهرستانهای ابهر، خرمدره، قیدار، هیدج، صائینقلعه، سلطانیه، سجاس، ماهنشان، گرماب، دندی، زرینآباد، چورزق، حلب و … مانند مردم مرکز استان زنجان در این ماه سیاهپوش شده و با عشق مراسم عزاداری سالار شهیدان را برگزار میکنند.
مقالات مرتبط:
برای رزرو هتل های زنجان و دیدن آداب و رسوم زنجانی ها در محرم، میتوانید از طریق وب سایت رزرو هتل مسافر سلام اقدام نمایید.
بازدیدها: 277
امتیاز کاربران
با خوندن مقاله شما دلم خواست تا یکبار هم شده در بزرگترین دسته عزاداری کشور حضور داشته باشم!