غار چال نخجیر با قدمت حدود 70 میلیون سال جزء غارهای آهکی و زنده دنیا محسوب می شود که در میان راه دلیجان به نراق، در منطقه ای به نام چال نخجیر و در دامنه کوه تخت واقع شده است. این غار در سال 1368به دست چوپان های نراق کشف شد.
غار چال نخجیر از جمله غارهای طبقاتی می باشد که از سه طبقه تشکیل شده. علت بوجودآمدن این غار، حرکت گسل معکوسی بوده که در منطقه کارستی واران وجود داشته. حدود 95% از دیوارهای غار پوشیده از رسوبات آهکی و مابقی سنگی می باشد. تا کنون ۱/۲۰۰ متر از غار برای بازدید عموم کف سازی، نورپردازی و ایمن سازی شده. در انتهای این غار دریاچه ای است که امکان قایقرانی در آن وجود دارد، اما به طور کلی شناسایی نشده است.
این غار در 8 کیلومتری شرق شهر دلیجان و فاصله سه کیلومتری جاده آسفالته دلیجان-نراق، در جوار پناهگاه حیات وحش جاسب و در دامنه کوه کم ارتفاعی قرار گرفته و دارای مختصات جغرافیایی 50 درجه و 45 دقیقه طول شرقی و 34 درجه و 2 دقیقه عرض شمالی می باشد. این غار در داخل کوه کم ارتفاعی به نام «کوه تخت» قرار گرفته است.
غار چال نخجیر دارای یک شاخه اصلی و چند شاخه فرعی می باشد که تاکنون توسط افراد محلی و غارنوردان مجرب در حدود 4 کیلومتری آن شناسایی شده و پیش بینی می شود که حدود 8 تا 10 کیلومتر عمق داشته باشد. تا کنون بالغ بر 2 هزار متر فضای خشک در محوطه درونی این مجموعه شناسایی شده که عموما “کریستالیزه” بوده و تزئینات اسفنجی و بلوری کف، دیوارها و سقف آن از ناب ترین نمونه های موجود در جهان است.
این غار در سال 1384 توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ثبت 13814 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بازدیدها: 67
برای کسب اطلاعات بیشتر، آمار بازدید
سایر وب سایت های وابسته و ...
در تلگرام به صفحه زیر مراجعه نمایید.