تپه حصار در دو کیلومتری جنوب شهر دامغان، در روستای حیدرآباد قرار گرفته است. قدمت این تپه به اواسط هزاره پنجم قبل از میلاد میرسد و تا 1700 قبل از میلاد مسیح زندگی در آن جریان داشته، اما پس از مدتی خالی از سکنه شد و کسی دیگر در آن زندگی نکرد. برای اینکه بیشتر با این تپه آشنا شوید در ادامه مطلب با مسافر سلام همراه باشید.
در دهه 1930 میلادی دکتر اشمیت تپه حصار را کاوش کرد و به اکتشافات بسیاری دست یافت. یکی از مهمترین دست آوردهای این دکتر کشف قلعهای بود که شواهد در آن بیانگر این بود که این محوطه توسط افرادی به آتش کشیده شده است. در بین بقایای سوخته این قلعه اجسادی پیدا شد که بعدها دریافتند با تهاجم نخستین پدید آورندگان عصر آهن به طرز بسیار وحشیانهای قطعه قطعه شدهاند.
تپه حصار بار دیگر در سال های 1355 و 1373 مورد بررسی باستان شناسان قرار گرفت. در پی این حفاری ها سه طبقه اصلی حفاری شد که هرطبقه شامل چند لایه باستانی است. در ادامه این سه لایه را به طور مختر بررسی خواهیم کرد.
قدمت این دوره به سال های 4200 تا 3500 قبل از میلاد مسیح باز میگردد. سفال این حصار یک سفال نخودی رنگ است که به احتمال زیاد از سیلک 2 یا چشمه علی مشتق شده و به ندرت تحت نفوذ سفال های نخودی رنگ قرار گرفته است. تمدن این تپه نشان دهنده تمدن سفال نخودی رنگ در منطقه میباشد. در ساخت خانه های این منطقه از نظم خاصی استفاده نشده و نقشه مشخصی ندارد.
زندگی در این حصار برای سال های کوتاهی جریان داشته و در این منطقه سفال خاکستری رنگ و با پایه بلند و لبه هموار و کف صاف مشاهده میشود. آثاری که در این منطقه باقی مانده با یکدیگر شباهت هایی دارند، اما کاملاً باهم متفاوت هستند. خانه های این دوره اکثراً به صورت چهارگوش ساخته شدهاند و یک اتاق مرکزی به عنوان اتاق نشیمن و یا آشپزخانه مشاهده میشود.
درمورد تاریخ این دوران نظریه های بسیاری وجود دارد، برخی آن را متعلق به دوران آکاد در بین النهرین میدانند اما برخی دیگر معتقداند که قدمت این طبقه نمیتواند قدیمی تر از 2000 سال پیش از میلاد باشد. آثار متعلق به این دوره دچار تحول بزرگی شدهاند و ساختمان سوخته نیز متعلق به این دوران میباشد.
بازدیدها: 56
برای کسب اطلاعات بیشتر، آمار بازدید
سایر وب سایت های وابسته و ...
در تلگرام به صفحه زیر مراجعه نمایید.