از گذشته بازارها نقش مهمی در بافت اصلی شهر داشتند و قلب تپنده اقتصادی و تجاری شهر بودند. امروزه این بازارها نه تنها جنبه تاریخی پیدا کردند بلکه همچنان رونق دارد و شلوغتر از قبل هستند. یکی از بازارهای تاریخی و مهم ایران در شهر اراک قرار دارد. در ادامه این مطلب با امروز مسافر سلام باشید تا با بازار تاریخی اراک بیشتر آشنا شوید.
این بازار از اولین بناهای ساخته شده در شهر اراک میباشد.
در مرکز این بازار چهارسوقی وجود دارد که دارای دو مسیر شمالی جنوبی و شرقی غربی است و از چهار طرف به دروازههای قدیم شهر وصل شده است. درست در مجاور بازار اراک مدرسه و مسجدی به نام سپهدار وجود دارد که از پشت بام بازار، حیاط آنها به راحتی دیده میشود.
زمان ساخت این بازار به زمان ساخت شهر اراک باز میگردد. براساس اطلاعات بهدست آمده برای ساخت این شهر حدود ۲۰ سال زمان صرف شده و بخش های مختلف آن ازجمله بازار، در همین دوره ساخته شدهاند. ساخت اولیهی این بازار توسط حاکم وقت اراک(سپهدار اعظم) انجام شده که در بازار مسجد و مدرسه ای به نام خود این شخص به چشم میخورد.
نقشه این بازار از پیش طراحی شده و برخلاف دیگر بازارها به شکل آزاد و منحنی نمیباشد. در واقع، تمام مسیرهای این بازار منظم بوده و از تقارن هندسی خاصی برخوردار هستند. راسته بازار اراک و تمام مسیرهای اطرافش بافت شطرنجی شهر سلطان آباد را بهوجود آوردهاند.
این بازار از دو مسیر عمود بر هم تشکیل شده:
تمام مسیرهای فرعی عمود بر این دو مسیر هستند.
معماری خاص این بازار باعث شده هوای آن در تابستانها خنک و در زمستانها گرم باشد.
۵۰۰ مغازه در راستهی بازار وجود دارد و به غیر از آنها بازارچهها و کارگاههای دیگری در آن فعالیت میکنند.
سراها و تیمچهها: در مسیرهای مختلف این بازار سراها و تیمچههای بسیاری وجود دارد که اکثراً دو طبقه میباشند. در قدیم اکثر تاجرانی که برای خرید به این شهر میآمدند شب را در طبقه دوم میگذراندند. سراهای این بازار به غیر از نقش تجاری، حکم اقامتگاه های موقتی را هم داشتند. سرای کاشانی یکی از جذاب ترین سراهایی است که همچنان دست نخورده باقی مانده.
حمام ها: این بازار در مجموع ۴ حمام داشته که کاربری برخی از آنها زمان کاربری برخی از آنها تغییر کرده است.
بازدیدها: 311
برای کسب اطلاعات بیشتر، آمار بازدید
سایر وب سایت های وابسته و ...
در تلگرام به صفحه زیر مراجعه نمایید.