فلش/پیکان

تنگه چوگان

  • نام(ها):
    تنگه چوگان
  • موقعیت جغرافیایی:
    23 کیلومتری شهر کازرون ، روبروی شهر باستانی بیشاپور .

تنگ چوگان، تنگه ای است در نزدیکی شهر بیشاپور در کازرون. رود شاپور از میان تنگ چوگان سرچشمه می گیرد، سنگ نگاره های نقش برجسته شاهان ساسانی مانند آنچه در نقش رستم و بیستون وجود دارد در اطراف آن دیده می شود.

6 نقش برجسته مربوط به شاپور اول و بهرام اول و دوم در این دره وجود دارد. همچنین مجسمه عظیمی از شاپور اول به ارتفاع 6 متر را در غار شاپور، که در ارتفاع 800 متری از بستر رودخانه قرار دارد را در خود جای داده است. نقش برجسته های تنگ چوگان نسبت به سایر نقوش دوره ساسانی شلوغ تر و بزرگ تر است به طوری که 3 تا از این نقش برجسته ها بیش از 30 مترمربع مساحت دارند و در هرکدام از آنها نقش پیکر بیش از 30 نفر تراشیده شده که تنها نقش برجسته صحنه خسرو پرویز در طاق بستان کرمانشاه با آنها قابل قیاس است.

در اولین نقش برجسته، شاپور اول در مرکز نقش و سوار بر اسب کشیده شده. جنازه گردیانوس در زیر پاهای اسب شاپور افتاده و دستان والریان به نشانه اسارت در دست شاپور قرار گرفته. فیلیپ هم در جلوی اسب شاپور زانو زده و تقاضای صلح دارد. همچنین نظامیان و افسران ایرانی در 5 ردیف سوار بر اسب در پشت سر شاپور قرار گرفته اند و سربازان و صاحب منصبان رومی در 5 ردیف در جلوی شاپور در حال حمل هدایا و پیشکش هایی برای او هسنتد.

دومین نقش برجسته بیانگر پیروزی بهرام دوم بر اعراب می باشد که در سمت چپ بهرام سوار بر اسب قرار داشته و اعراب در حال راهنمایی توسط سرداران ایرانی به منظور پیشکش اسب و شتر در مقابل او دیده می شوند.

سومین نقش برجسته، زیباترین و کاملترین نقش برجسته زمان ساسانی به شمار می آید که مراسم دریافت حلقه شهریاری بهرام اول از اهورامزدا در آن به تصویر کشیده شده است.

در نقش برجسته چهارم صحنه پیروزی بهرام دوم بر یاغیان به تصویر کشیده شده است، به طوری که در این نقش پادشاه در مرکز نقش نشسته بر تخت در حالی که در سمت راست او سرداران و سربازان ایرانی به احترام ایستاده و اسرار و یاغیان در سمت چپ توسط سربازان به حضور شاه آورده می شوند.

نقش برجسته پنجم در سمت راست تنگه واقع شده که سالمترین نقش برجسته در میان نقوش 6 گانه می باشد.

ششمین نقش برجسته که در سمت راست تنگه و دقیقا در کنار جاده واقع شده، بیشترین آسیب را در طول تاریخ دیده و قسمت های بالای آن تقریبا از بین رفته است.

تنگه چوگان در دی ماه سال 1310 با شماره 158 به ثبت ملی رسید.

بازدیدها: 343

اشتراک گذاری:

امتیاز کاربران

نظر شما درباره این موضوع
نام و نام خانوادگی:
آدرس ایمیل:
میزان رضایت شما:
درخواست تماس
تلفنی رایگان
درخواست تماس تلفنی رایگان
  • شماره تماس شما:
  • نام و نام خانوادگی شما:

این سایت به فروش می رسد!

برای کسب اطلاعات بیشتر، آمار بازدید
سایر وب سایت های وابسته و ...
در تلگرام به صفحه زیر مراجعه نمایید.

پیشنـهاد خـریـد